31 Aralık 2013 Salı

Mekke'nin Fethi Kutlamalarına Dâir






Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 [20 Ramazan 8] tarihinde tamamlanmıştır. İlgili fetih, Müslüman toplumun varlığının Hicâz Bölgesi'nde resmen tanınması anlamına geldiği gibi tebliğin uluslararası satha yayılımını da kolaylaştıran bir vâkıa olmuştur.

Ancak bu fethin tarihini öne alarak; fethi, bir takım ecnebî âdetlerin karşısına çıkarmak ya da alternatif bir kutlama faraziyesi haline dönüştürmek çok sağlıklı değildir. Bu tür ecnebî kültürlerle mücadele etmenin yolu, çeşitli günlere 'kutsal'lık atfetmek şeklinde olmamalıdır.

Vâkıa ilmî açıdan toplumun inkişâfının sağlanması ve bu yöndeki çabaların teşvîki elzem husûsâttandır. Aksi halde Hıristiyan ya da Yahudi kültürüyle mücadele edebilmek uğruna belki de her ay için yeni fetihlerin icâd edilmesi gündeme gelebilecek bu da fetih kültürümüzü karmaşaya sürükleyecektir.

Şu da var ki bu tür faaliyetlerin, bir kısım halk tarafından tasvîb ve ısrarla tâkip edilmesi de gözden berî tutulmamalıdır. Kutsallık atfetmemek ve doğruyu muhakkak izhâr etmek sûretiyle mezkûr faaliyetlerin îfâsından fayda elde edilebileceği umudunu korumak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder